top of page

 

 

​

Halkeamia, aukkoja, repeämiä, säröjä — miksi niitä sitten haluaakaan nimittää — on joka puolella multiversumia, aikaa ja avaruuksia. Maailmankaikkeuksien pirstaloitumista on tutkittu pitkään ja hartaasti, mutta ilmiön kaoottisen luonteen vuoksi siitä ei ole saatu selville juuri mitään läpimurron tekevää. Tutkimuksia hankaloittaa erityisesti halkeamien arvaamattomuus; niiden syntyä ei voi ennustaa, sillä niiden sijainti vaihtelee ja useimmiten ne katoavat yhtä nopeasti kuin ilmestyvätkin. Samasta syystä halkeamien kautta ei pysty kulkemaan maailmasta tai ajasta toiseen mielivaltaisesti, vaan niihin tulee imaistuksi täysin sattumanvaraisesti.

 

Halkeamaan joutumista kutsutaan lyhyemmin halkeutumiseksi, ja halkeamasta tulleita halkeutuneiksi.

​

​

Millaisia halkeamat ovat? Missä niitä on?

​​

​

Halkeamat ovat paljain silminkin havaittavissa ja näyttävät nimensä mukaisesti maailmojen väliin repeytyneeltä halkeamalta tai aukolta. Ilmaantuessaan niistä kuuluu ukkosta muistuttava korvia vihlova jyrähdys, ja ne säteilevät luonnotonta, pimeää valoa. Halkeaman sisuksista purkautuva voimakas virtaus vetää sisäänsä lähes kaiken elollisen ja elottoman 50-100 metrin säteeltä, mutta kaikki eivät selviä sen läpi yhtenä kappaleena — etenkin suuret esineet sekä rakennelmat ovat yleensä palasina tullessaan ulos halkeamasta, ja elolliset olennot saattavat menettää henkensä, mikäli maapallon elinolot poikkeavat liikaa niiden kotimaailmasta.

Halkeamat toimivat aina yhteen suuntaan, eli ne joko tuovat tai vievät jotain, ei koskaan molempia samaan aikaan.

 

Maapallolla halkeamat ilmaantuvat tyypillisesti lähelle maanpintaa, mutta joskus myös korkealle ilmaan tai vesistöjen syvyyksiin. Halkeamasta aineellistuessaan ei kuitenkaan voi jäädä jumiin minkään kiinteän rakenteen, kuten vuoren rinteen sisään.

Vielä 20 vuotta sitten halkeamia ilmaantui päivittäin, mutta sittemmin niistä on tullut vähemmän aktiivisia. Etelä-Koreassa niiden ilmaantuvuus on luokkaa muutama kymmenen halkeamaa kuukaudessa, ja eniten niitä esiintyy sisämaassa. Tästä johtuen rannikolla sijaitsevassa Busanissa on halkeilua vielä harvemmin, vain muutamia vuodessa.

​

Pirstaleet

Halkeamat katoavat suunnilleen yhtä nopeasti kuin ilmestyvät, mutta silloin tällöin ne jättävät jälkeensä todellisuuden vääristymiä tai universumien palasia. Näitä halkeamien lieveilmiöitä kutsutaan pirstaleiksi, ja ne ovat melko yleisiä ympäri maapallon. 

​Pirstaleet eroavat halkeamista siten, että ne ovat pysyviä eivätkä katoa pitkänkään ajan kuluessa. Yksi tällainen pirstale sijaitsee Vyöhykkeellä 24 Busanin lähiseuduilla. Pirstale kattaa suurehkon metsäalueen, ja sitä kutsutaan Särölehdoksi.

​

Pirstaleita on monenlaisia ja ne ovat kuin ympäriinsä ripoteltuja palasia, jotka ovat peräisin eri universumeista tai niiden rinnakkaistodellisuuksista; yksi voi olla kaistale muukalaisten maailmaa keskellä muutoin tavanomaista maapallon ympäristöä, ja toinen taas kuin ikkuna ihmiskunnan menneisyyteen. Pirstaleiden kautta ei kuitenkaan pysty matkustamaan ajassa tai eri maailmojen ja todellisuuksien välillä, sillä niistä on tullut halkeutumisen yhteydessä osa Maan nykyistä todellisuutta. Pirstaleeseen voi silti "astua sisään ja ulos", ja olla vuorovaikutuksessa sen sisällön kanssa. 

​

​

Halkeutuminen ja sen vaikutukset

 

​

Matka halkeaman läpi kestää kaikilla silmänräpäykseltä tuntuvan hetken, vaikka päätyisi multiversumin laidalta toiselle tai tuhansia vuosia ajassa eteen- tai taaksepäin. Kukaan ei osaa täysin kuvailla millaista halkeaman sisällä on, mutta paljon puhutaan pohjattomasta pimeydestä sekä mielen ja kehon lamaannuttavasta tyhjyyden tunteesta.

 

Ei siis liene yllättävää, että joillekin halkeutuminen aiheuttaa outoja sivuvaikutuksia. Tyypillisimpiä oireita ovat sekavuus, tokkuraisuus ja huonovointisuus, jotka menevät ohi parissa viikossa, mutta rajumpiin sivuvaikutuksiin lukeutuvat iän äkilliset muutokset, muistihäiriöt, todellisuudentajun heikkeneminen tai järjen menettäminen pysyvästi. On myös esiintynyt tapauksia, joissa yksilön sielu tai tietoisuus ovat vaihtuneet kehosta toiseen samaan aikaan halkeutuneen kanssa.

​

Oireet ovat hyvin yksilöllisiä, eikä kaikille tule niitä välttämättä ollenkaan.

​

​

Halkeamat peleissä

 

Busanissa on halkeilua huomattavasti harvemmin kuin Etelä-Korean sisämaa-alueilla, joten tavallisesti niitä ei Busaniin sijoittuvissa peleissä esiinny, vaan niistä järjestetään aina oma eventinsä. Myös Busanin lähiseuduilla halkeamat ovat melko harvinaisia, mutta joutomailla puolestaan on halkeilua jo sen verran tiheämmin, ettei siellä esiintyviä halkeamia varten tarvitse odottaa erillistä event-peliä.

​

​

bottom of page