top of page

 

 

Yleistä - Hahmot - Pelaaminen

 

 

Jokainen sitoutuu roolipeliimme liittyessään noudattamaan alla lueteltuja sääntöjä. Sääntöjen noudattamista valvovat admin ja moderaattori, mutta pelaajatkin voivat omalta osaltaan huolehtia, että peliympäristö säilyy mahdollisimman viihtyisänä. 

»  Roolipeliimme ovat tervetulleita niin kokeneet kuin aloittelevatkin pelaajat, mutta liittyminen on kielletty alle 16-vuotiailta. 

»  Hyvät käytöstavat sekä muiden pelaajien kunnioittaminen on ensiarvoisen tärkeää. Kaikkia on kohdeltava tasavertaisesti, eikä kiusaamista tai syrjintää hyväksytä missään muodossa.

» Foorumilla on vältettävä turhaa spämmäämistä, eli useiden viestien lähettämistä heti ensimmäisen perään. Viestejä pystyy muokkaamaan jos jotakin unohtui tai haluat muuten korjata tekstiäsi.

» Mieti, mitä jaat foorumilla ja Discordissa. Emme suosittele kertomaan liian henkilökohtaisia asioita itsestäsi tai muidenkaan yksityiselämästä. 

»  Erimielisyyksistä on keskusteltava asiallisesti. Suhtaudu vähättelemättä toisten näkemyksiin, vaikka et olisikaan niistä samaa mieltä. 

Yleistä

Yleistä

Hahmot

Hahmot

 

» Pelattavia hahmoja ovat tavalliset ihmiset, metaihmiset ja erilaiset olennot. Hahmot voivat olla kotoisin melkein mistä tahansa multiversumin maailmasta tai niiden rinnakkaistodellisuuksista (pois luettuna tunnetut fiktiiviset maailmat, esim. Star Warsin universumi). Pelaajat saavat luoda peliin myös aivan omia lajejaan. 

» Sallittuja olentoja: Tunnetut mytologia-, taru-, scifi- ja fantasiaolennot sekä erilaiset yliluonnolliset olennot (demonit, vampyyrit, haltiat, kääpiöt, peikot, yksisarviset, kummitukset, ihmissudet jne). Myös kyborgit ja robotit lasketaan olennoiksi.

» Kiellettyjä olentoja: Jumalat tai jumaluudet sekä lajit, jotka kuuluvat yksinomaan jollekin tietylle peli-, elokuva-, kirja- tai tv-sarjalle (esim. hobitit Tolkienin maailmassa tai klingonit Star Trekissä). 

» Omaa lajia suunnitellessa voi ammentaa inspiraatiota eläimistä, perinteisistä taruolennoista tai fantasia- ja scifi-teoksien otuksista, mutta suoraa kopiointia ei hyväksytä. Ei siis riitä, että muuttaa lajin nimen, vaan sen ulkomuotoa ja muitakin ominaisuuksia on muokattava.

» Ihmishahmot voivat saapua roolipelin maailmaan maapallon rinnakkaistodellisuuksista, eli menneisyydestä, tulevaisuudesta tai muista vaihtoehtoisista todellisuuksista, mutta arkaluontoisilta ajanjaksoilta kotoisin olevat ihmiset (esim. natsit) ovat kiellettyjä.
»  Kaikki uudet hahmot ja lajit täytyy hyväksyttää foorumilla ennen pelaamista. Uusia hahmoja ja lajeja saa luoda koska tahansa.
»  Hahmomäärää ei ole rajoitettu, mutta ei silti kannata tehdä liikaa hahmoja, jotta jaksaa pelatakin kaikilla. 

»  Hahmon voi laittaa tauolle tai poistaa kokonaan, jos sillä ei enää syystä tai toisesta halua pelata.

»  Muiden pelaajien hahmojen kopiointi on kiellettyä.

»  Oikeassa elämässä tunnettuja henkilöitä ei voi ottaa pelihahmoksi.

 

Jakaantuminen (sallittu)

» Hahmoa voi pitää yhtä aikaa useammassa kuin yhdessä pelissä. Jakaantumisen kanssa on tärkeää muistaa, että vaikka hahmolla olisi meneillään monta peliä, eivät ne tapahdu sen elämässä samalla hetkellä.

» Muistion tekeminen foorumille auttaa pitämään pelit oikeassa tapahtumajärjestyksessä.

Autohittaaminen (kielletty/sovittavissa)

» Toisten pelaajien hahmoja ei saa vahingoittaa tai liikutella ilman lupaa, mutta pelaajat voivat itse sopia keskenään millä tavalla ja kuinka paljon heidän pelissään saa autohitata toistensa hahmoja.

» NPC-hahmoja saavat kaikki pelin osapuolet vapaasti ohjailla. NPC on lyhenne englanninkielisestä nimityksestä "non-player character", ja sillä tarkoitetaan hahmoa, joka ei kuulu yksinomaan kenellekään tietylle pelaajalle. NPC-hahmoja peleissä ovat esim. metsän eläimet tai satunnaiset ohikulkijat.
 

Munchaus (kielletty)

» Hahmo ei saa olla vahingoittumaton tai muilla tavoin ylivertainen. Kaikilla hahmoilla on omat vahvuutensa sekä  heikkoutensa ja ne voivat haavoittua tai jopa kuolla. On paljon uskottavampaa ja mielenkiintoisempaa pelatakin, kun hahmo ei selviä jokaisesta vaaratilanteesta ehjin nahoin tai onnistu täydellisesti kaikessa mitä tekee.

Metapelaaminen (kielletty)

»  Hahmo ei voi tietää asioita joista se ei ole koskaan kuullutkaan, vaikka itse hahmon pelaajana olisitkin niistä tietoinen. 

 

Kuokkiminen (sallittu)

» Kuokkiminen tarkoittaa sitä, että omalla hahmolla mennään mukaan johonkin käynnissä olevaan peliin vaikka sinne ei olisi saanut erikseen kutsua.

» Muiden peleihin kuokkiessa on vastaustahdin pysyttävä aktiivisena, ettei ensin pölähdä hahmollaan paikalle ja jää sitten jumittamaan peliä. Kuokkijan ei tarvitse pysyä mukana pelin loppuun asti, vaan vierailu voi olla lyhimmillään yhdenkin viestin mittainen.

» Suljetuksi merkittyihin peleihin ei saa kuokkia kysymättä ensin pelaajilta lupaa!

K18-sisältö (kielletty foorumilla)

» ProBoardsin omat säännöt kieltävät kaiken K18-materiaalin, eli foorumilla ei saa esiintyä yksityiskohtaisesti kuvailtua seksiä, kovien päihteiden käyttöä tai raakaa väkivaltaa. K18-pelit on siis pelattava jollakin muulla alustalla, kuten Google Docsissa. Linkin Docs-peliin voi lisätä foorumin puolelle pelitopiciin tai vaikka hahmon muistioon.

Muuta huomioitavaa

» Peliviestit saa kirjoittaa haluamallaan tavalla imperfektissä tai preesensissä, joko 1. tai 3. persoonan näkökulmasta. Viestien pituudella ei ole väliä.

» Murteet ja vieraat kielet hahmojen puheessa ovat sallittuja. Vieraskielisestä puheesta olisi kuitenkin suotavaa lisätä suomennos esim. peliviestin loppuun. 

» Pelin otsikossa tai peliviestin alussa kannattaa selkeästi ilmoittaa jos peli on yksinpeli, vapaa kenelle tahansa tai suljettu muilta kuin sovituilta pelaajilta. Kätevin tapa on lisätä otsikkoon lyhenne Y (yksinpeli), V (vapaa peli) tai S (suljettu peli). 

» Jos haet peliseuraa Discordissa tai haluat vaikkapa punoa juonia hahmoillesi, asiasta on mainittava myös foorumin puolella. Kaikki pelaajat eivät välttämättä käytä Discordia ja saattavat näin ollen jäädä paitsi seuranhausta ja juonitteluista.

» Roolipelaaminen on tarkoitettu ennen kaikkea mukavaksi harrastukseksi ja jokaisella on oma tahtinsa vastata peleihin. Ketään ei siis pidä painostaa vastaamaan nopeammin kuin he milloinkin pystyvät.

» Poissaoloista olisi aina hyvä tiedottaa etukäteen Pelaajien ilmoitukset -boardilla, jotta pelikaverit tietävät varautua vastausten viipymiseen. Myös pitkistä tauoista tai pelaamisen lopettamisesta ilmoitetaan kyseisellä boardilla.

Pelaaminen

Pelaaminen

bottom of page